Šachový kroužek v Choceradech

V roce 2013 otevřela Šachová škola STAMAT na základní škole v Choceradech jeden ze svých šachových kroužků. Šachy se zde uchytily. V současné době navštěvuje kroužek, který probíhá ve čtvrtek od 15.00 do 16.30 pod vedením Bolka Studzinského, deset žáků. Na začátku hodiny si děti obvykle osvojují nové teoretické znalosti. Učí se o zákonitostech zahájení, střední hry a koncovek, řeší taktické nebo strategické úlohy. Poté si spolu mohou zahrát volné partie. Někdy je uspořádán malý turnaj nebo je pro zpestření zařazena do programu zábavná šachová hra.

Bolek Studzinski ukazuje dětem nové taktické motivy.

Pro fungování kroužku je velkým přínosem spolupráce s vedením školy. V říjnu je každoročně ve škole realizován turnaj, podle jehož výsledků se následně sestavují čtyřčlenná družstva pro Přebor škol v šachu. Do regionálního kola letos vyslala choceradská škola týmy z obou stupňů. Mladší žáci skončili na 5. místě, starší žáci vybojovali 4. příčku. Díky školnímu kolu se daří nacházet nové talenty a zájemce o šachový kroužek, například letos se po turnaji přihlásili tři noví šachisté.

K získání prvních soutěžních zkušeností mohou mladí hráči využít turnajů, které speciálně pro ně pořádá Šachová škola STAMAT. Jeden z nich se konal v den pololetních prázdnin v Benešově, kde si navíc účastníci mohli zkusit zahrát v simultánce proti Nele Pýchové a Anežce Vlkové, úspěšným vlašimským reprezentantkám. Šachová škola STAMAT také v srpnu organizuje letní tábor se zaměřením na šachy. Některé šachové naděje z Chocerad (Martin Le, Štěpán Kus, Josef Trnka, Matěj Votoček, Leontýna Votočková) rovněž během školního roku bojují v Regionální žákovské lize. Jde o sérii turnajů, jež představují základní stupeň soutěží mládeže. Děti jsou v nich rozdělovány podle výkonnosti do tří menších turnajů – A, B a C. Právě v posledním z nich se už daří prosazovat i žákům z Chocerad. Velkého úspěchu dosáhl nedávno Martin Le, kterému se v céčku podařilo zvítězit.

Martin Le (vlevo) v 6. kole Regionální žákovské ligy 2016/2017 ve Stříbrné Skalici ovládl turnaj C.

Šachy mohou mít pro děti obrovský přínos. Zlepšují matematické a paměťové schopnosti, učí je, aby byly trpělivé, uměly plánovat a logicky uvažovat. Podporují kritické a kreativní myšlení a mohou přispět k celkovému zlepšení školního prospěchu. Šachy jsou považovány za hru, sport, vědu i umění. Díky šachovým turnajům mají děti možnost poznat řadu neobyčejných lidí. Dostanou-li se na vyšší úroveň, mohou vycestovat na mnoho turnajů, konajících se na různých zajímavých místech napříč Českou republikou. Šachová škola STAMAT vznikla a začala organizovat kroužky pro děti právě proto, aby se mohly s šachovou hrou seznámit, smysluplně využít svůj volný čas a zároveň pozitivně rozvíjet svou osobnost. Pokud se o aktivitách Šachové školy STAMAT chcete dozvědět více, můžete například navštívit její internetové stránky.

autoři: Patrik Pýcha a Bolek Studzinski (zpráva je určena pro Choceradský zpravodaj)

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..