Soustředění talentů Středočeského kraje

Z klávesnice Kamči Steinové

Od pátku 20. 9. do neděle 22. 9. 2019 se nejtalentovanější děti ze Středočeského kraje sešly v Jizbici pod Blaníkem, aby si vyslechly šachové přednášky, které pro ně připravili Pavel Benčo, Ondřej Matějovský, Stanislav Jasný a Stanislav Stárek. Z Šachové školy STAMAT se na soustředění vypravili Míša Stein, Martin Le, Pepi Dudková, Honza Svoboda, já (Kamča Steinová), Dalibor Křivánek a Jáchym Slánský.

Kolem 13 hodin čekal na mě, Míšu, Jáchyma a Dalibora Petr Havelka, který nás zavezl do Jizbice svým trysko autem. V autě jsem si s Petrem povídala o šachových i nešachových věcech, Jáchym a Míša byli zticha a Dalibor se neustále ptal, kdy už tam dorazíme. Dalibor, jak jsme se sami přesvědčili, nemá rád dlouhé cesty autem. Jsem zvědavá, zdali by cestu z Bystřice do Jizbice zvládl pěšky. Kdo ví, třeba se chce chovat k přírodě ekologicky a neplýtvat zbytečně benzinem. 🙂

Na místo jsme dorazili v pořádku. Šli jsme se zaregistrovat a hned poté ubytovat do našich pokojů. V pokoji to vypadalo celkem dobře, akorát mi ze začátku nešlo otevřít okno, v koupelně jsem nemohla zavřít ani zamknout dveře a ve sprchovém koutě se mi v ruce rozpadly skleněné dveře. Sice jsem od přírody nešikovná, ale tentokrát jsem dveře opravdu nerozbila. 🙂

Přistoupíme k šachové části. Míša s Martinem poslouchali přednášky v nejsilnější skupině A, Honzu, Dalibora, Pepi a mě zařadili do skupiny B a Jáchyma dali do skupiny C. Již zmiňovaní trenéři si zaslouží obrovskou pochvalu. Vše dopodrobna vysvětlili a u jejich přednášek se vážně nikdo nenudil. Ani nevím, která přednáška byla lepší. Všechny se mi líbily.

Přednáška Ondry Matějovského (FOTO: Petr Havelka)

V sobotu večer jsme si mohli zahrát simultánku se Stanislavem Jasným nebo Pavlem Benčem. Já, Dalibor, Míša a Pepi jsme se přihlásili k Pavlu Benčovi. Pepi ztratila ve střední hře materiál a o pár tahů později se vzdala. Míša začal s prudkým útokem, který však pan Benčo odvrátil a partii dotáhl do vítězného konce. Dalibor hrál opatrně, nad každým tahem se zamyslel, a to mu přineslo cennou remízu. Já zvolila poněkud ostřejší zahájení, ze kterého jsem nic moc nevytěžila. Ve střední hře jsme ani jeden neudělali chybu, a tak mi pan Benčo nabídl remízu, kterou jsem okamžitě přijala. Dále pak remizoval už jen Matěj Procházka z Říčan, všichni ostatní odvážlivci proti Pavlu Benčovi prohráli. S panem Jasným dokázal vyhrát pouze Adam Mrázek z Čelákovic, ostatní se museli vzdát.

Simultánka Pavla Benča (FOTO: Marie Filipová)

O volných chvílích jsme hráli ping-pong a šachy, řádili v lanovém mini parku a chodili do lesa na šišky, které jsme po sobě sem tam házeli. 🙂 V sobotu po simultánkách se rozdělal oheň, nad kterým jsme si opékali buřty.

V Jizbici mě nebavila jediná věc – rozcvičky. V sobotu ráno jsme běhali po lese a v neděli cvičili na hřišti. Já a pár dalších holek jsme se na nějaké cvičení vykašlaly. Sedli jsme si na lavičku a sem tam zahýbaly rukou a nohou, aby nikdo nemohl říci, že necvičíme. 🙂

V neděli jsme si sbalili věci, poslechli si poslední přednášku a jeli domů. Při cestě nazpátek jsme zastavili, abychom ulovili kešku, kterou po pár minutách našel Dalibor. Po zbytek naší pouti do Bystřice jsme už nikde nezastavili. Petr musel jet pomalu, protože se Jáchymovi dělalo špatně. Na žádost Dalibora zde nenapíši, jak se Dalibor vyjadřoval k Jáchymově nevolnosti. 🙂 V Bystřici nás Petr vysadil, rozloučil se a odjel.

Závěrem chci poděkovat našemu všudypřítomnému taxikáři a chůvě Petru Havelkovi. Děkuji také trenérům za vynikající přednášky. Panu Říhovi a paní Jirouškové děkuji za pěkně zorganizovaný víkend.

Fotky od paní Filipové

Fotky od Petra Havelky

Rozdělení do skupin

Autorka článku: Kamča Steinová

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „Soustředění talentů Středočeského kraje

  1. Pingback: Úspěchy v sezoně 2019/2020 |

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..