Kryštof Křížek si zahraje MČR mládeže

Závěrečná zpráva

Po týdenních bojích a devíti kolech bylo včera v hotelu Kořínek v Příchovicích u Kořenova slavnostně zakončeno Mistrovství Čech mládeže do 16 let. Svého největšího individuálního úspěchu v kariéře tam dosáhl Kryštof Křížek, který si vybojoval právo účasti na březnovém celorepublikovém finále. Pepi Dudková navíc získala svou první dívčí medaili z velkého šampionátu. Neztratili se ani ostatní.

Společná fotka výpravy Šachové školy STAMAT a spřátelených oddílů (FOTO: Karel Jukl)

V kategorii do 12 let se nejvýš vyšplhal Míša Stein (TJ Spartak Vlašim), který si na své konto připsal 5,5 bodu a obsadil 24. místo. Tentokrát toho ve svých partiích hodně přehlížel, přesto se mu nakonec téměř podařilo vyrovnat své nasazení a dosáhnout solidního výsledku. Míša bude moct hrát stejnou kategorii i příští rok, kdy se určitě popere o postup na MČR mládeže. Hned za Míšou skončila s půlbodovým odstupem Pepi Dudková (TJ Jawa Brodce). Přestože se nemohla zúčasnit posledního kola, poprvé pro ní cinkla medaile, když se stala třetí nejlepší dívkou.

Pepi Dudková a brodecký trenér Karel Jukl (FOTO: Patrik Pýcha)

Průměrný výkon podal Dalibor Křivánek (ŠŠ STAMAT), který vybojoval 5 bodů a dostal se na 35. pozici. Daliborovi dělá potíže se na partie dlouze soustředit. Že se však dokáže i překonat, ukázal v posledním kole, kdy svou soupeřku trpělivě přehrál, a tak nepřímo pomohl Pepi k zisku bronzu mezi děvčaty. Na 50. příčce skončil s 4 body Jáchym Slánský (ŠŠ STAMAT). Ač z našich reprezentantů skončil nejníže, původní očekávání asi předčil nejvíc. Jáchym zářil hlavně na začátku. Po výhrách v prvních třech kolech už sice udělal jen jeden bod, ale zahrál si proti silným soupeřům a jeho zájem o šachy je určitě velkým příslibem do budoucna.

Jáchym Slánský (FOTO: Patrik Pýcha)

Mezi chlapci do 14 let bojovali Dung Ahn Le (KŠ Říčany 1925) a Honza Svoboda (TJ Jawa Brodce). První jmenovaný borec vybojoval 4 body a skončil na 44. místě. Dung si oproti startovací pozici pohoršil. Na jeho pádu se podepsaly hlavně nešťastné prohry v posledních dvou kolech. Honza zahrál přibližně podle svých možností, když střídal výhry nad slabšími hráči s prohrami se silnějšími protivníky. Uhrál 3,5 bodu, což stačilo na 57. příčku.

Honza Svoboda (FOTO: Patrik Pýcha)

V kategorii do 16 let se chtěl poprat o postup na Mistrovství ČR mládeže Kryštof Křížek (TJ Spartak Vlašim). Zahrál si ho už letos, kdy na něm však mohl startovat jen díky divoké kartě. Kryštofovi příliš nevyšel začátek turnaje, ale šňůra výher v druhé části týdne ho posunula zpátky k bojům o přední místa. Svůj postup zpečetil v úplném závěru, kdy v dramatické a nejdelší partii posledního kola po urputném boji dobyl vítězství. S 6,5 body se vyšplhal na 5. místo. Ve stejném turnaji bojovala také Kamča Steinová (TJ Spartak Vlašim). Rozjezd vypadal nadějně, pak jí ale soupeři uštědřili čtyři porážky za sebou. Přesto zisk 2,5 bodu a obsazení 67. příčky rozhodně nelze brát jako nějaký propadák.

Kryštof Křížek před zahájením souboje s Jáchymem Němcem z Říčan (FOTO: Patrik Pýcha)

Týden v kraji Járy Cimrmana nebyl bohatý jen šachově. Děti podnikly výlet k zřícenině hradu Návarov, vystoupaly na rozhlednu Štěpánka, prošly se tajemnou cestou podél říčky Černá Desná, zahrály si bowling v Tanvaldu nebo si osladily život v cukrárně v Harrachově.

Rozhledna Štěpánka (FOTO: Patrik Pýcha)

Zřícenina hradu Návarov (FOTO: Patrik Pýcha)

Dalibor Křivánek s obřím lízátkem (FOTO: Patrik Pýcha)

Jako jeden z vedoucích výpravy bych chtěl poděkovat Petru Havelkovi a Vítku Moravcovi za starost o děti, řidičům za dopravu na místo konání i zpátky domů a dětem za předvedené výkony. Mistrovství se šachově vydařilo. Uvidíme se někdy příště!

Konečné výsledky

Informace na stránkách ŠSČR

Fotky z místa konání

Úvodní zpráva

Průběžné komentáře na vlašimském webu

Podrobnější článek na vlašimském webu

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Kryštof Křížek si zahraje MČR mládeže

  1. Pingback: Největší české naděje míří do Jeseníků |

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..