Finišují ligy mládeže

Upoutávka na finále Extraligy a 1. ligy mládeže

Během tohoto víkendu vyvrcholí Extraliga a 1. liga mládeže, naše nejvyšší mládežnické soutěže družstev. V dresech Říčan a Vlašimi bojuje i několik bývalých členů našich kroužků, kteří se pokusí svým týmům přihrát rozhodující body.

V hotelu Pavla ve Vlachovicích, kde se tradičně koná extraligové finále, už proběhl jeden zápas včera. Za říčanské béčko, jež je průběžně na vedoucí příčce a chtělo by se poprat o republikový titul, hrají Ahn Dung Le a Pepi Dudková. Fandit jim dokonce můžete online.

Tabulka finálové skupiny Extraligy mládeže tři kola před koncem

Naopak cílem vlašimského týmu v 1. lize mládeže bude udržet se v soutěži. Sestava, v níž najdeme například Míšu Steina a Jáchyma Slánského, právě čelí favorizované Pandě Rychnov. Osud vlašimského celku budeme definitivně znát zítra večer.

Vlašim versus Rychnov (FOTO: Patrik Pýcha)

Držte palce!

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

46 komentářů u „Finišují ligy mládeže

  1. V zápase Vlašimi proti Pandě proti sobě zasedly tyto sestavy. Soupeři jsou na papíře velcí favorité, ale třeba dokážeme překvapit. 🙂

    Stein – Mík
    Jouja – Kroulík
    Kváča – Krautschneider
    Petrášek – Dušánek
    Slánský – Kobr
    Kváčová – Hetfleischová

    Po hodině a půl je prohraný Franta a do špatné pozice se po nepovedených zápletkách a ztrátě pěšce dostal také Jirka. Míša se snaží ve španělsky uzavřené pozici vyvinout útok na královském křídle. Matyáš a Jáchym mají na šachovnici symetrické a vyrovnané pozice. U Lenky se ještě situace po zahájení úplně nevyjasnila.

  2. Lenka zatím hraje proti silné soupeřce skvěle a po zahájení má velkou výhodu díky nebezpečnému střelci, který špikuje černá pole kolem soupeřčina krále. Ta má naopak špatného jezdce na druhé straně šachovnice.

  3. Franta prohrál a soupeři se ujali vedení 1:0. Míša pokračuje v tlaku na královském křídle, zatímco jeho soupeř se snaží o protihru na křídle opačném. Bude hodně záležet na tom, jestli se Míšovi podaří otevřít diagonálu i pro druhého střelce. U Matyáše i Jáchyma stále stojí na šachovnici symetrické pozice s otevřeným centrálním sloupcem. V prvním případě už je pozice dost zjednodušená, v druhém případě je v pozice stále mnoho napětí. Jirka se snaží vyčarovat nějakou protihru, ale asi to nedopadne dobře. Lenka hraje i nadále ukázkově a snaží se proniknout do soupeřčiny pozice po černých polích se střelcem a dámou a nyní se proti ní pokouší otevřít i krajní soupeř, na který by se časem mohla dostat věž.

  4. Partie se bohužel začínají překlápět ve prospěch soupeřů. Matyáš se při dobírání věže rozhodl pro změnu pěšcové struktury, kvůli které se teď jen zvýšil rozdíl mezi jeho horším a soupeřovým lepším střelcem. Jáchymova pozice se také zhoršila. Lenka nezapojila do útoku věž a dovolila soupeřce nepříjemnou protihru. Dobře asi stojí jen Míša.

  5. Lenka prohrála, a tak soupeři zvýšili na 3:0. Zbylé tři partie se řítí do oboustranných časovek.

  6. Až nyní je dobojováno. Od kanára nás po dlouhém boji zachránil Matyáš, kterému se podařilo udržet remízu. Ostatní nakonec prohráli. Zápas skončil 0,5:5,5.

  7. Před několika minutami zasedli vlašimští borci k utkání proti Lanškrounu.

    Pokorný – Stein
    Večeř – Jouja
    Brázda – Kváča
    Lána – Petrášek
    Kalousová – Slánský
    Telehin – Kváčová

    První okamžiky zápasu pro nás nebyly příznivé, Jáchym nastavil už v 6. tahu pěšce. Snad se tuto ztrátu podaří jeho spoluhráčům dohnat jinde.

  8. Zápas se řítí kupředu obrovskou rychlostí. Míša se soupeřem bloudí francouzským labyrintem, ale přijde mi, že se v něm zatím lépe orientuje náš hráč. Matyáš získává pěšce. Franta je pod útokem na královském křídle, ale možná má nadějnou protihru na druhém křídle. Jirka na soupeře vyrukoval s variantou, v níž mistryně světa Ju Wenjun v lednu ve Wijku porazila Alirezu Firouzju. Jáchym získal pěšce zpátky a stojí v pohodě. Lenka má pěšce méně v koncovce s věží a střelcem.

  9. Matyáš nás poslal do vedení! Pozice jeho soupeře se po ztrátě důležitého pěšce rychle sesypala. Vedeme 1:0!

  10. Lenka se po bláznivém průběhu dostala do vyhrané koncovky, ale pak bohužel nastavila věž. 🙁 Je srovnáno na 1:1. Jáchym získal pěšce a bude hrát v koncovce na výhru.

  11. Jáchym vyhrál a poslal nás znovu do vedení! Stav je 2:1 pro nás. U Míši je pozice nejasná, Franta hraje horší koncovku lehkých figur a Jirka stojí skvěle.

  12. Řekl bych, že Míša i Jirka teď tahají za delší konec provazu. Mají oba i lepší čas. Snad se to zase nepokazí. 🙂

  13. Jirka výměnou dám ztratil svou výhodu a se soupeřem se blíží do oboustranné časové tísně. Bude to drama.

  14. Sice jsem kvůli šachovému výletu do Nymburka nestihl fandit, ale naopak díky tomu jsem byl ušetřen „nervů“ při odpoledním zápase. Ovšem samozřejmě nejdůležitější je, že skončil výhrou! Paráda, gratuluji!

    Tak hodně zdaru i zítra! Držím palce všem hráčům i trenérům !

  15. V 9 hodin začalo utkání proti Náchodu. Nový den, nová sestava. 🙂

    Stein – Bubeníček
    Pešta – Jirman
    Petrášek – Vokůrka
    Slánský – Vlček
    Zeman – Šmejdová
    Kváčová – Štěpán

    Míša a Jirka hrají totožnou variantu proti Caro-Kannu, ve které Míša na podzim na Mistrovství Čech vydrtil favorizovaného soupeře a zajistil si postup na MČR. Třeba se mu podaří podobný kousek i dnes a Jirka ho napodobí. 🙂 Na Lenku vyrukoval soupeř s Blackmar-Diemerovým gambitem, ale je na něj připravená, tak se snad v zahájení do problémů nedostane.

  16. Kromě Vlašimi též budu fandit Jihlavě :-). Nejen že je to oddíl mého kamaráda a může ještě bojovat o prvenství, ale hlavně tím může sebrat důležité body hlavním konkurentům Vlašimi v boji o udržení!

    Tak chlapci a děvče, do toho! Máte to ve svých rukách. V klidu, s odvahou a rozvahou 🙂 !

  17. Lenka po chybách soupeře uloupila čtyři pěšce, takže výsledek zůstává otevřený. 🙂 Míša i Jirka se hned v zahájení chopili obrovské iniciativy. Dan pomalu vylepšuje svou pozici. Jáchym stojí vyrovnaně. U Milana teď došlo k menší zápletce, tak se uvidí, co z toho bude.

  18. Zápas se zatím snad ani lépe vyvíjet nemůže. Na všech šachovnicích máme lepší až vyhrané pozice. Míša vede drtivý útok na krále. Milan nachytal soupeře v koncovce s věží a jezdcem na obou stranách na pěkný matový motiv a jeho pozice už je pravděpodobně vyhraná. Jirka si udržuje velkou výhodu. Jáchym vytvořil soupeři izolovanou dvojici pěšců, kterou dokáže zablokovat vlastními figurami. Dan má stále skvělou pozici s pěšcem navíc. I na posledním stole už se mi pozice líbí více za Lenku, která má za figuru několik pěšců, přičemž soupeřův král je úplně odhalený.

  19. Už vedeme 3:0, body přidali Dan a Jirka. Takže všichni bílí už vyhráli, tak snad něco přidají i černí. Měli by. 🙂

  20. Závěrečný zápas proti Lipkám byl zahájen ve 14 hodin.

    Komora – Stein
    Svoboda – Pešta
    Holumbář – Petrášek
    Dokoupil – Slánský
    Brátová – Zeman
    Buchar – Kváčová

    V soutěži bychom se už podle našich propočtů měli udržet, ale chtěli bychom samozřejmě zakončit sezonu výhrou. 🙂

  21. Bomba!
    Nejen ten kanár v posledním kole, ale kompletně úspěšný víkend vlašimského družstva. Gratuluji nejen k udržení v soutěži pro příští sezónu, ale všem hráčům a trenérům hlavně k pokroku, jakého družstvo dosáhlo, navíc se znatelným progresem během sezóny a gradujícím výkonem v jejím závěru. To je pěkný příslib do budoucna.
    Potěšitelná je i skutečnost, že výsledky družstva nestojí pouze na základní sestavě, ale je možné složení družstva kombinovat. Toto doložila například možnost trenérů pozměnit sestavu do závěrečných kol, kdy např. Dan Nikolas Zeman, coby debutant v týmu, dosáhl stoprocentního bodového zisku a potvrdil tak rostoucí formu z poslední doby (např. přesvědčivé vítězství své skupiny nedávno v Táboře). Ani jeho výsledek ve Světlé nebyl náhodný. O víkendu toho stihl více: o den dříve při rozehrávce před nedělí získal na rapidu v Nymburce skalpy tří zkušených hráčů Kolína, Vlašimi a Brodců .

    Nepřísluší mi hodnotit jednotlivé hráče, pochvalu zaslouží všichni, kteří se během celé sezóny zapojili. Neméně velkou pochvalu a dík zaslouží Patrik Pýcha, Ondra Matějovský a Petr Havelka, tedy trenéři, kteří se dětem intenzívně věnují; pokud jsem na někoho zapomněl, tak mě, prosím, doplňte.

    Hráčům i trenérům gratuluji k úspěšné sezóně a do budoucna přeji nejen hodně úspěchů za šachovnicemi, ale i spoustu mimošachových zážitků při společných akcích.

  22. Díky za fotky z průběhu celé sezóny, čiší z nich pohoda a zdařilé směřování k jasnému cíli. Zvláště ty poslední dva záběry ovšem působí uklidňujícím dojmem:
    a) závěrečné kafíčko určitě chutnalo
    b) navrátilec Spartakus po lednovém zakoukání se v Jihlavě se opět přidal k týmu, přispěl ve Světlé k parádnímu završení sezóny a je nadále v dobrých rukách 🙂 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..