60 let Šachových Zaječic

Zpráva o Šachových Zaječicích

S více než týdenním zpožděním se ohlédneme za 60. edicí legendárních Šachových Zaječic, které se v posledních letech hrají v Chrudimi jako Mistrovství ČR družstev starších žáků v rapid šachu. Letošní ročník vyšel na 25. a 26. května.

Turnaj se hraje v krásných prostorách chrudimského muzea (FOTO: Patrik Pýcha)

V dresech dvou vlašimských týmů se představilo i několik odchovanců Šachové školy STAMAT. V úplně nejlepší formě nebyl v Chrudimi Míša Stein, který hájil první desku vlašimského áčka. Konkurence na nejvyšší šachovnici je však velká a nemůže se dařit vždycky. Žádný propadák to také nebyl.

Největší přísun bodů celku zajistili Jáchym Slánský (7/9) a Dan Zeman (7,5/9). Jáchym mi dělá v poslední době velkou radost. V Chrudimi navázal na zlepšující se výsledky z poslední doby a prokázal také houževnatost a pevné nervy v dramatických okamžicích, kdy dokázal zachránit, nebo dokonce otočit nepříjemné pozice. Svou vzrůstající výkonnost potvrdil i Dan, jenž nedával na páté šachovnici slabším soupeřům žádnou šanci a turnaj dokončil bez jediné prohry.

Na družstvo dohlížel medvěd Spartakus (FOTO: Patrik Pýcha)

Družstvu, jehož součástí byli dále Jirka Petrášek, Lenka Kváčová a Honza Vilinger, se dařilo i celkově. Obsadilo 15. místo, čímž si polepšilo o 11 příček, a v souboji, který fanoušci mohli sledovat online, potrápilo i favorizované Říčany.

Vlašimskou rerezvu vedl na první šachovnici Míša Blahoš, jehož hra bohužel trpěla častými hrubými chybami. Za tým nastoupil také Tomáš Zeman, jenž už se šachu tolik nevěnuje, a tak jsme byli hlavně rádi, že svou účastí pomohl k tomu, že se druhé družstvo mohlo dát dohromady.

Společná fotka vlašimské výpravy (FOTO: Lukáš Filip)

Na vlašimském webu si čtenáři brzy budou moci přečíst i podrobnější shrnutí z klávesnice kapitána vlašimského áčka Ondry Matějovského.

Výsledky turnaje
Fotky ze soboty

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „60 let Šachových Zaječic

  1. Patriku, díky za reportáž a fotky.
    A blahopřeji nejen hráčům vlašimského Áčka, ale i Tobě, k pěknému výsledu družstva a jeho umístění v silné konkurenci. Je to další potvrzení toho, že trenérská práce Tvoje a Tvých kolegů Ondry Matějovského, Petra Havelky, Lukáše Filipa a dalších okolo mládeže nese zasloužené ovoce.

    Dík patří celé vlašimské výpravě. Nejen, že se podařilo dát dohromady dva týmy do soutěže, ale dovedu si představit, co účast na takovémto víkendu obnáší.

    Přeji všem hodně zdaru a zážitků na dalších akcích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..