Krajská medaile a postup k tomu

Zpráva o Krajském přeboru mládeže

Ve dnech 22. až 23. června se v Mšenu uskutečnily finálové turnaje Krajského přeboru mládeže. Děti zde celý víkend bojovaly o medaile a především o postupy na podzimní Mistrovství Čech mládeže. Cenný kov se podařilo získat Míšovi Steinovi a postup si navíc zajistil Dan Zeman.

Pohled do hracího sálu (FOTO: Petr Havelka)

Několik želízek v ohni měla Šachová škola STAMAT, přesněji řečeno její odchovanci, v nejstarší kategorii chlapců do 16 let. Míša Stein (TJ Spartak Vlašim) si zajistil přímý postup už březnovou účastí na MČR mládeže, a tak mohl hrát bez nervů. V 7kolovém turnaji se mu, stejně jako dalším třem hráčům, podařilo získat 5,5 bodu, avšak kvůli špatnému pomocnému hodnocení skončil až čtvrtý. Vzhledem k tomu, že vítězkou turnaje se stala dívka, si ovšem na krk mohl pověsit bronzovou medaili coby třetí nejlepší chlapec.

Míša Stein (vpravo) s trofejemi za 3. místo mezi chlapci do 16 let (FOTO: Petr Havelka)

S bodovým odstupem a o dvě příčky za Míšou se umístil Dan Zeman (TJ Spartak Vlašim). Budu se už hodně opakovat, ale opět zde potvrdil svou vzrůstající výkonnost. Na lopatě měl v třetím kole dokonce Míšu. Obsazení 6. místa pro Dana znamená postup na Mistrovství Čech mládeže.

Kuba Mlýnek a Dan Zeman (FOTO: Petr Havelka)

Velmi blízko byl postupu také Jáchym Slánský (TJ Spartak Vlašim), který do turnaje vstoupil famózně, když po povinné výhře v úvodním kole dokázal vyzrát na prvního nasazeného Patrika Kohma. O Jáchymově osudu rozhodovala poslední partie, v níž se dostal k nadějnému útoku. V klíčovém momentu bohužel zaváhal a po dramatickém průběhu se nakonec z výhry radoval soupeř. Jáchym s 4 body klesl na nepostupové 13. místo.

Zklamáním skončil turnaj i pro Kubu Mlýnka (TJ Jawa Brodce), jenž byl jedním z adeptů na postup. Po velmi nevydařeném úvodu se sice díky třem výhrám v řadě dotáhl na přední stoly, v závěru je však znovu vystřídaly dvě prohry, které zmařily Kubovy naděje na postup. Uhrál 3,5 bodu a musel se spokojit s 19. příčkou. Kubovi se bohužel zatím nedaří své výkony dlouhodobě stabilizovat.

Moc se nedařilo ani Míšovi Blahošovi (TJ Spartak Vlašim), který se s 3 body propadl na 27. pozici, a Tondovi Kastnerovi (TJ Jawa Brodce), jenž s 2 body skončil na 35. místě.

Míša Blahoš (vpravo) vedle sedlčanského Matěje Pejši (FOTO: Petr Havelka)

V kategorii chlapců do 14 let bojoval Jirka Vaněk (KŠ Říčany 1925), ale bohužel si se silnou konkurencí nedokázal poradit. Na své konto si připsal 1,5 bodu a musel se smířit s posledním místem. Za zmínku stojí, že tuto kategorii jednoznačně ovládl Jirka Petrášek (TJ Jawa Brodce → TJ Spartak Vlašim), jenž byl na místě součástí stejné výpravy jako naši odchovanci.

Jirka Petrášek na stupních vítězů (FOTO: Petr Havelka)

Mistrovství Čech mládeže by se mělo jako vždy uskutečnit v říjnu v době podzimních prázdnin. Věřím, že se na něj vypraví nejen naši postupující, ale i část z těch, kterým se sice nepodařilo postoupit, ale budou si moci na pěkné akci zahrát doprovodný turnaj.

Výsledky turnaje
Fotky od Petra Havelky

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..