Jáchymovo šachové probuzení

Zpráva o turnaji O pohár města Klatov

Početná výprava šachistů z našeho regionu se v uplynulém týdnu (29. 6. – 7. 7.) zúčastnila turnaje O pohár města Klatov. V prostředí malebného západočeského města zářil za šachovnicí Jáchym Slánský (TJ Spartak Vlašim), který v turnaji B sahal dokonce po vítězství!

Jáchymovy partie mohli fanoušci sledovat i online (FOTO: Patrik Pýcha)

Vzhledem k nedávným Jáchymovým výsledkům v 1. lize mládeže nebo velikonočním turnaji v Táboře jsem doufal, že i tady si oproti papírovým předpokladům polepší. Nicméně že bude mít po pěti kolech na svém kontě plný počet bodů a jako 35. nasazený bude vévodit průběžné výsledkové listině, nečekal asi nikdo.

Jáchym udržoval kontakt s prvním místem až do posledního kola, kdy mu bohužel byla uštědřena jeho druhá porážka. Nakonec se tak propadl na 5. příčku, stal se však nejlepším chlapcem do 16 let. Vzhledem k myšlenkám na vítězství byl Jáchym trochu zklamaný, přesto v Klatovech předvedl svůj zatím nejlepší výkon v kariéře. O tom svědčí i fakt, že si na rating připíše téměř 100 bodů!

V turnaji B chtěl o vysoké příčky bojovat také Kuba Mlýnek (TJ Jawa Brodce), ale nedařilo se mu. Nehrál špatně, ale některé nadějně rozehrané partie zahodil po hrubých chybách. V 92členném výsledkovém poli skončil na 36. místě a musí se smířit se ztrátou více než 70 ratingových bodů. Malou náplastí pro něj může být zisk stříbrné medaile v doprovodném turnaji mládeže v rapid šachu.

Kuba (vlevo) se sedlčanskými Frantou Kváčou a Matějem Pejšou (FOTO: Patrik Pýcha)

Na svůj první 9kolový turnaj ve vážných partiích se vypravil Martin Heinrich (ŠŠ STAMAT), pro kterého šlo o velmi těžkou zkoušku. První čtyři partie prohrál a pak bohužel musel předčasně odjet domů kvůli zdravotním potížím. Snad jej tato trpká zkušenost od šachu neodradí.

Martin si pochutnává na palačinkách kavárně (FOTO: Patrik Pýcha)

V turnaji A předvedl solidní výkon Míša Stein (TJ Spartak Vlašim), který uhrál 5 bodů a umístil se na 17. pozici. V předposledním kole jej los poslal proti mně a naše vzájemná partie skončila mým rychlým vítězstvím. Jsem si jistý, že příště už to tak jednoduché nebude. Míša získal cenu za první místo v kategorii chlapců do 16 let.

Míša a Jáchym (FOTO: Patrik Pýcha)

Součástí výpravy, kterou jsem měl na starost s Petrem Havelkou, byli i další šachisté z Vlašimi a ze Sedlčan – Vašek Vrzal, Franta Kváča, Matěj Pejša, Radek Vojta a Honza Babický. Mimochodem právě sedlčanskému matadorovi se v Klatovech velmi dařilo, když v turnaji senioru dosáhl na 6. místo! Kromě toho se Petr v místním Lidlu naučil, jak funguje samoobslužná pokladna.

Vašek Vrzal a Petr u samoobslužné pokladny v Lidlu (FOTO: Patrik Pýcha)

Kromě královské hry si členové naší výpravy zahráli třeba doprovodné turnaje v ping-pongu nebo fotbalu, podívali se na Černou věž, prohlédli si mumie v katakombách nebo našli několik kešek při procházce kolem Hůrky.

Výhled z Černé věže (FOTO: Patrik Pýcha)
Mumie v katakombách (FOTO: Patrik Pýcha)
Výhled na Šunavu (FOTO: Patrik Pýcha)

Doufejme, že kluci si týden v Klatovech užili a dokážou nasbírané zkušenosti využít na dalších turnajích!

Výsledky
Fotky
Stránky turnaje

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Jáchymovo šachové probuzení

  1. Díky Patrikovi za článek o putování velké regionální výpravy týdnem stráveným v Klatovech. Po šachové stránce jsem si to s vámi taky trochu užil díky on-linům, ale není nad autentickou reportáž, včetně fotek.

    Gratuluji Jáchymovi, Míšovi, Radkovi, Petrovi k vynikajícím výkonům a tím i skvělým umístěním a věřím, že i všichni ostatní byli v Klatovech spokojeni. Petr a Patrik navíc zaslouží velké uznání a poděkování za zodpovědné a vlídné kočírování početné skupiny po celý týden, včetně okolních víkendů.

    K vašim zážitkům přidám svoje dva osobní:
    1) Partii Jáchyma, uvedenou v článku, jsem měl možnost sledovat v přímém přenosu. I ve vyhrané pozici jsem byl chvíli docela napnutý, aby se Jáchym někde nepřesáhl vzhledem k nepoměrně horšímu času oproti soupeřovu. Ale Jáchym to zvládl bravurně!
    2) Rád si prohlížím Patrikovy tradičně nápadité (i když někdy třeba jen zdánlivě obyčejné) fotky. Bylo tomu tak i tentokrát. Dokonce jedna z těch „naprosto obyčejných“ mě inspirovala k vytvoření následujícího kvízu:
    https://eu.zonerama.com/patrikpycha/Photo/11719136/467650031
    Kvízová otázka: V jaké situaci zachytil Patrik Petra ?
    Najděte správnou odpověď:
    a) Petr cestou necestou řeší jednu z úložek své oblíbené SUDOKU
    b) Petr hledá v bonzbloku, kdože z výpravy se měl starat o to, aby se v lese neztratil
    c) Petr si do notýsku zakresluje naleziště ostružin, aby je našel, až budou zralé
    d) Petr loupe banán na posílenou před hledáním správné cesty zpět z houštin do civilizace
    e) Petr se kochá krásami právě nalezené hadovky smrduté
    f) Petr zabloudil v lese a hledá cestu pomocí skautské příručky.

    Přeji všem pěkný prázdninový a dovolenkový čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..