Nová šachová sezona je tady!

Zpráva o RŽL a MČR mládeže v rapidu

Se začínajícím podzimem odstartovala i nová šachová sezona. V sobotu 14. září se prvním kolem v Sedlčanech rozeběhla Regionální žákovská liga a po celý víkend rovněž probíhalo v Harrachově Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu, kam si na jaře vybojoval postup Kuba Mlýnek.

Regionální žákovská liga 2024/25

Regionální žákovská liga je sérií dětských regionálních turnajů, jejíž výsledky na jaře rozhodnou o postupech do krajského finále. Děti hrají ve třech skupinách, rozdělených na základě výkonnosti. V áčku mají vždy mladé naděje na programu čtyři delší partie se zápisem, v dalších dvou skupinách se hraje sedm kol a rychlejším tempem.

Elitní šestnáctku v Sedlčanech ovládl Dan Zeman (TJ Spartak Vlašim), který si po třech výhrách zajistit samostatné vítězství rychlou remízou v posledním kole. Dan vloni pravidelně zatápěl i trojnásobnému absolutnímu vítězi seriálu Míšovi Steinovi, a tak jej můžeme počítat mezi hlavní adepty na převzetí putovního poháru. Míša už totiž letos vzhledem ke svému věku hrát nemůže.

Dan Zeman se svým bratrem Tomášem (FOTO: ŠK Pravonín)

V béčku kraloval zástupce Šachové školy STAMAT Gia Bao Dinh (6 bodů), kterého tudíž příště čeká premiéra v elitní šestnáctce. Moc pěkného výsledku v 20členném poli dosáhl také Oliver Michal (ŠŠ STAMAT), jenž zahájil teprve svou druhou šachovou sezonu. Vybojoval 4,5 bodu a vyšplhal se na 5. příčku. O půl bodu méně si na své konto připsali na 6. místě Tomáš Zeman (TJ Spartak Vlašim) a na 8. pozici Michael Borgula (ŠŠ STAMAT).

V turnaji C měla tentokrát Šachová škola STAMAT jen jednoho zástupce, jímž byl Adam Nerad. Podařilo se mu získat 4 body a dosáhl na 9. místo. Doufejme, že se začátkem šachových kroužků v říjnu brzy na turnajích opět přivítáme řadu nováčků. Druhé kolo Regionální žákovské ligy se uskuteční 12. října v Pravoníně.

Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu

Naopak zkušení borci zamířili o víkendu do Harrachova, kde se konalo Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu. Mezi chlapci do 14 let se představil i Kuba Mlýnek (TJ Jawa Brodce), který na šampionát postoupil z Krajského přeboru. Na republikové scéně se Kubovi bohužel vůbec nedařilo, se 2 body z 9 partií skončil téměř na chvostu výsledkové listiny. Snad se mu na tento turnaj podaří rychle zapomenout a příště už jej zase uvidíme v lepší formě.

Výsledky turnajů RŽL
Propozice 2. kola RŽL
Výsledky MČR mládeže v rapidu

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Nová šachová sezona je tady!

  1. Na startu nové šachové sezóny mi ke zmíněným zkratkám soutěží mládeže pasuje ještě jedna – ČLM (ČLMD). Určitě si o ní v brzké době také něco přečteme, neboť její první kolo se taktéž docela přiblížilo (první víkend v říjnu). Zde se dá optimisticky tušit, že by mohly být sklízeny plody trenérské práce realizačního týmu se svými svěřenci v uplynulém období. Z širšího a dlouhodobého pohledu podpořené vedením šachové mládeže v kroužcích STAMATU a v šachových oddílech.

    Do nadcházející sezóny přeji všem hráčům (od těch začínajících až po ty na špici v našem regionu) a jejich trenérům, aby se dařilo za šachovnicemi a aby pěkné výsledky v turnajích jednotlivců a soutěžích družstev byly doprovázeny i skvělými mimošachovými zážitky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..