Svatováclavský víkend

Předchozí víkend se odchovanci Šachové školy STAMAT ocitli na dvou frontách. Několik z nich se zúčastnilo středočeského soustředění talentů v Jizbici, kde si vyslechli řadu přednášek na nejrůznější témata. Jáchym Slánský a Filip Kozbert si pro změnu zahráli Svatováclavský turnaj v Táboře.

Soustředění talentů

Přednáškový maraton probíhal od pátku 27. do neděle 29. září. Děti rozšiřovaly své šachové obzory s velmistrem Robertem Cvekem, kterého doplnili Michal Novotný, Tadeáš Baláček a Ondřej Matějovský. Mladé naděje také dostaly možnost zahrát si proti trenérům v simultánce a v mezičase nechávaly své mozkové závity vychladnout třeba u pingpongu. Nechyběl ani tradiční táborák a opekání buřtů.

Přednáška Ondry Matějovského (FOTO: Petr Havelka)

Svatováclavský turnaj

Svatováclavské turnaje v Táboře byly zahájeny už ve čtvrtek. Na místo jsem doprovodil Jáchyma (TJ Spartak Vlašim) já a ještě Honza Babický z Vlašimi. Každý den se k nám připojoval i Filip Kozbert (ŠŠ STAMAT), i když s námi nebydlel a na místo dojížděl.

Jáchym bojoval v turnaji B (FIDE rating 1820-1999), kde byl nasazen téměř na chvostu 24členné startovní listiny. Přesto se mu během 7 kol podařilo vybojovat 3 body, které pro něj na konci znamenaly 16. místo. Z hlediska papírových předpokladů jde o průměrný výsledek, na druhou stranu Jáchym dokázal, že jeho skvělé výsledky z posledních měsíců a prudký růst ratingu nebyly náhoda. Jeho dříve proměnlivá forma se stabilizovala.

Filip si zahrál turnaj C (FIDE rating 1640-1819), v němž uhrál 3,5 bodu a v 18členném výsledkovém poli se dostal na 8. místo. Svým výsledkem přibližně splnil papírové předpoklady. Ze začátku se mu příliš nedařilo, ale díky dobrému finiši se dotáhl zpět na vyšší příčky. U Honzy, jenž skončil o jedno místo před Filipem, byl průběh turnaje opačný.

Filip, Honza a Jáchym při volné partii na pokoji (FOTO: já)

Chtěl jsem čtenářům přinést šachovou ukázku z partií našeho borce, ale Jáchym si tentokrát s jejich posláním dává hodně na čas. Můžete si tedy přehrát alespoň mou partii, ve které jsem se po letech konečně dočkal šance obětovat věž v jedné z variant dračí sicilské. V mých partiích se událo mnoho zajímavých momentů, celkově jsem však nijak nezářil.

Výsledky turnajů
Fotky z Tábora

Stránky pořadatelů

autor: Patrik Pýcha

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..